SINFONIA BUCUREŞTI
Director Muzical și Dirijor Principal – FLORIN TOTAN
Fondată în anul 1990 de dirijorul Florin Totan, “Sinfonia București” a fost – la momentul lansării sale – prima inițiativă privată, nu doar în muzică, ci în întregul spațiul cultural român. Orchestra este compusă din muzicieni talentați, membri ai unor importante ansambluri simfonice bucureștene (Orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, Orchestra Națională Radio și Orchestra Operei Naționale București), precum și studenți merituoși, unii dintre ei asumându-și și rolul de solist alături de acest ansamblu.
Activitate
Activitatea acestui ansamblu este formată din 14-15 concerte anuale în principalele săli de concerte atât din București cât și din țară, alături de prestigioși soliști și dirijori români și străini. Până acum, orchestra a susținut peste 250 de concerte în București și în toată țara, componența orchestrei variind între 12 și 40 de instrumentiști – în funcție de tematica fiecărui concert.
• Orchestra a fost invitată să ia parte la numeroase evenimente oficiale, mondene și caritabile,
• Concert de Anul Nou pentru Președinte și Corpul Diplomatic (1993),
• Concert de Gală cu ocazia vizitei Primului Ministru libanez, și a Ministrului de Externe al Olandei.
• Concert pentru Asociația România-Israel (1991),
• Concert pentru emisiunea caritabilă ”Phone leukemia” realizată de TVR (1994),
• Concert de Gală susținut la Ateneul Român alături de Corul Madrigal pentru NBR (1995),
• Concert în cadrul Galei Rotary susținut la Sala Radio în colaborare cu Rodica Sava
Artiști Invitați
Artiști notabili ce au colaborat cu Orchestra Sinfonia București:
Dirijori
Cristoph Poppen (Berlin/Munchen), Pieralberto Cattaneo (Bergamo) și Robert Olson (Kansas City)
Soliști
Pianiștii Babette Hierholzer (New York), Hanna Jaszyk (Brussels) și Jean Francois Dichamp (Paris), violonistul Eugene Sârbu (Londra), violoncelistul Xavier Philipps (Paris), soprana Cella Costea și naistul Gheorghe Zamfir.
Turnee
Existența orchestrei a fost marcate de turnee majore în țări precum: Franța, Serbia, Croația, Italia (zeci de concerte), Belgia. Dintre acestea, notăm apariții memorabile precum:
• Concertele susținute la ”Crans Montana Forum” – Elveția, în fața unora dintre cele mai importante personalități ale politicii mondiale (în 1999 și 2000);
• Concertul extraordinar alături de maestrul Gheorghe Zamfir, susținut în Viena cu ocazia evenimentului ”Zilele Bucureștiului” (14.05.2007)
• Ultima apariție notabilă de peste hotare a fost concertul de închidere de la Festival Noti di luce in Bergamo, Italia (08/09/2008), concert intitulat ”Concerto per l`Amicizia i fraternitta Italo-Rumena”, un spectacol cu scopul reabilitării imaginii românilor în peninsula italiană.
Festivaluri Internaționale
Festivaluri internaționale ce au beneficiat de prestația acestei orchestreInternational festivals that benefited in the past of this orchestras performances: Avignon – Franța, ”George Enescu” – București, Bergamo – Italia, Nis – Serbia, Osor și Rovinj – Croatia.
Presă
”Prospeție, vitalitate, brio.”
Azi, Bucuresti-Romania (12.03.1991)
”Un Mozart de neuitat. O prezență remarcabilă în viețile noastre.”
Tineretul liber, Bucuresti-Romania (21.03.1992)
”Românii noștri, care în cele cinci concerte din Provence ne-au fermecat cu programe magnifice, ne-au oferit momente de neuitat. La Bedoin au înregistrat un succes extraordinar, la Cairanne s-au bucurat de un triumf răsunător, apoteoza fiind marcată de concertul de la Avignon.”
Le Provencal, Avignon-Franța (23.08.1992)
“Un concert strălucit.”
Gazzetta di Voghera, Voghera-Italia (2.01.1993)
”Siguranță, precizie, expresivitate – o surpriză plăcută oferită de Orchestra Sinfonia București, ce fac din entuziasm, eleganță și rafinament principalele lor puncte de referință.”
LEco di Bergamo, Bergamo-Italia (10.04.1997)
”Doamnelor și domnilor, la finalul activităților din cadrul Crans Montana Forum, vă invitâm la un concert de muzică clasică susținut de minunata orchestră Sinfonia București. Tinerețe, entuziasm, seriozitate și profesionalism sunt caracteristicile acestei orchestre. Cu asemenea tinerețe și valori, România are un viitor strălucit.”
Jean Paul Carteron, Președinte al Crans Montana Forum – Elveția (26.06.1999)
”Un concert de Anul Nou splendid susținut în Teatrul Gradinetti, un succes călduros atât în rândul publicului cât și al criticilor. Sinfonia București este o foarte solidă orchestră de soliști (puternici, cu greutate). Orchestra și maestrul Totan s-au exprimat la cel mai înalt nivel, au fost răsplătiți cu aplauze călduroase și au oferit două bis-uri magnifice.”
Gazzetta del Sud, Lamezia-Italia (5.01.2000)
”Orchestra Sinfonia București a fost excelentă în concertul cu marea pianistă Hanna Jaszyk. Aceasta este într-adevăr o orchestră de nivel înalt, cu un colorit sonor bogat, o abordare a stilurilor perfectă și o mare prospețime interpretativă. Versiunea uverturii la Die Fledermaus oferită de ei poate concura cu cele mai bune înregistrări din vremurile recente.”
Het Brugsch Handelsblad, Bruges-Belgia (6.01.2001)
Prestația Orchestrei Sinfonia București din concertul de la Teatrul Savio din Messina a fost una convingătoare.”
Gazzetta del Sud, Lamezia-Italia (22.01.2001)
”Onoare de a deschide Festivalul din Osor, Croația, a fost oferită minunatei orchestre Sinfonia București și dirijorului său, Florin Totan. Aceștia au interpretat lucrări semnate de Miroslav Miletic, Mozart și Mendelssohn. Forța, precizia și entuziasmul tineresc cu care au fost interpretate simfoniile de Mozart și Mendelssohn au fermecat publicul.”
Vecernji List, Osor-Croația (16.07.2007)
Orchestra Sinfonia București tinde, prin intermediul nivelului tehnicii instrumentale, spre ambițioase standarde de virtuozitate. De la polci semnate de Strauss la hit-uri americane, materialul muzical capătă o eleganță firească de la Florin Totan și viziunea sa orchestrală. Frazele lipsite de emfază, rafinamentul demonstrat în toate lucrările abordate și planurile sonore mereu orânduite într-o ierarhie dinamică sunt coordonate și destinate să evidențieze calitățile acestor artiști.”
Actualitatea muzicală, București-România (Nr.1-ian.2010)